Ga naar de inhoud

Elk jaar neem ik me voor om geen goede voornemens te hebben.

Er is echter één ding waar ik me elk jaar toch weer aan waag. En voor mij klinkt dat misschien raar; plannen en organiseren is voor mij een zware kluif. Op de een of andere manier lukt het mij niet om echt goed het overzicht te bewaren, dingen op de juiste plek in mijn agenda te zetten en vervolgens hier ook nog eens actief aan te blijven werken. Elk jaar wil ik het anders doen. Mijn overtuigingen helpen hier alleen niet echt bij; wanneer je iets inplant leg je jezelf vast en daarmee verdwijnt de vrijheid. En tegelijkertijd zeg ik altijd dat de planning nooit de werkelijkheid is en dat je juist een planning moet hebben om te kunnen sturen op afwijkingen én daarmee prioriteiten kan bepalen.

Een eindeloze klussenlijst

Veel klussen die ik in huis wil doen blijven liggen. Als ik dit in mijn hoofd op een rijtje probeer te zetten wordt het al snel veel te veel. En weet je wat er dan gebeurt…. helemaal niets. Het ergste daarvan is dat er steeds meer aan dat rijtje wordt toegevoegd en dat er daardoor nog minder overzicht ontstaat. Dus als er meerdere projecten lopen, dan is het uiterst belangrijk om overzicht te hebben en te houden.

Stap voor stap

Het helpt mij om dan toch een lijstje op te stellen en eventueel een planning. Dan weet ik meteen ook dat het allemaal niet op één dag kan en dat dat dus ook niet hoeft. Meteen haal ik dan weer rustig adem. De dingen waarvan ik vind dat ze moeten gebeuren, doe ik direct en met de hulp van een planning bewaar ik vervolgens het overzicht.

Een realistische planning

Als we kijken naar het bouwen van schepen is dit natuurlijk ook van toepassing. Een planning over meerdere jaren is al lastig te overzien, laat staan als er sprake is van een portfolio bestaande uit meerdere schepen. Dan wordt het pas echt lastig. En toch.. door rustig deze projecten naast elkaar te zetten en daarmee een overzicht te creëren op portfolio niveau, kun je ook zien hoe realistisch de gezamenlijke planning is. Dan kun je in een vroeg stadium de planningen aanpassen zodat niet alle belangrijke werkzaamheden op hetzelfde moment plaatsvinden.

Stapel de projecten & getting things done!

Dit lijkt erg logisch en dat is het ook. In de praktijk blijft dit toch lastig te organiseren. Vaak gaat het om het doen. Laat het eens zien; stapel de projecten en kijk een aantal jaar vooruit. Maak keuzes die er voor zorgen dat er in de toekomst niet te veel tegelijkertijd gebeurt op verschillende projecten. Zorg voor een beetje rust en kijk vooruit. Goede voornemens die mij ook helpen. Dit jaar ga ik mijn klussen in het huis organiseren en zorgen dat het niet in mijn hoofd blijft hangen. Met een schema creëer ik rust én krijg ik de klussen dit keer ook echt voor elkaar. Getting things done!

Lees hier alle artikelen uit onze nieuwsbrief over goede voornemens