Ga naar de inhoud

In 2013 werd ik gebeld door Floris Groeneveld. Hij had mijn naam gekregen van onze vriend Wilco Franken en wilde kennis maken. Floris zocht een compagnon om samen een bedrijfje mee op te bouwen en ik was mijzelf juist aan het oriënteren op het ondernemerschap.

De kennismaking met Floris stond gepland bij Van der Valk in Houten en tijdens dat gesprek kwamen wij erachter dat er veel overlap zit in hoe wij in het leven staan en hoe we aankijken tegen het bouwen van een bedrijf. Deze visie komt o.a. neer op de volgende uitgangspunten;

Critical Minds

1. Dat mensen het verschil maken door zichzelf te zijn. Dat we iedere dag bezig dienen te zijn met ons bewustzijn te verhogen om vanuit daar de juiste keuzes te maken en hierdoor een gelukkiger en meer impactvol leven te leiden, zowel zakelijk als privé. 

Critical Minds
Critical Minds

2. Dat het van groot belang is voor het slagen van een bedrijf om alle mensen die daarin werken te betrekken bij het vormen van de strategie. Zij weten immers als geen ander wat belangrijk is voor je (potentiële) klanten en (potentiële) werknemers. 

3. Dat het essentieel is om een veilige omgeving te creëren; waarbij iedereen zich vrij voelt om zijn of haar mening te delen en er samengewerkt wordt op basis van vertrouwen.

Critical Minds
“Na dat eerste gesprek waren Floris en ik beiden enthousiast, maar rationeel gezien waren er uitdagingen en redenen om het niet te doen. Ons gevoel zei echter wat anders en toen zijn wij het avontuur, dat Critical Minds heet, samen verder aangegaan.”

 

Nu 10 jaar later kijk ik terug en is het eerste dat in mij opkomt; Trots. Ik ben trots op de 10 jaar en wat we met alle Critical Minds hebben neergezet. Binnen ons bedrijf zelf, maar vooral ook op de impact die we maken bij onze opdrachtgevers. Persoonlijk ben ik ook trots op de rol die ik daarin heb gespeeld. Aan de ene kant de aanjager van nieuwe ideeën en continu vooruit willen en verbanden zien.  Aan de andere kant de verbinder die vanuit vertragen en authenticiteit opdrachtgevers en Critical Minds aan ons bedrijf verbindt.

Ging het allemaal vanzelf? Nee verre van! Ik heb zo veel mogen leren de afgelopen 10 jaar. Over ondernemen, over het leiden van een bedrijf en vooral over mijzelf. Ik besefte me dat als het niet mijn eigen bedrijf was geweest, dat ik dan allang was vertrokken. Dat kon nu natuurlijk niet en achteraf zit juist in die moeilijke momenten de grootste ontwikkeling voor het bedrijf en vooral voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Door te blijven en de pijn aan te gaan en hiervan te leren, zelf én met elkaar.

Hieronder een aantal voorbeelden die dit illustreren:

2014 
We waren net begonnen en twee van onze sterkhouders gingen weg. Jemig, hoe gaan we dit oplossen? Werkt het dan niet? Wat moeten we doen? Dat was het moment om naar binnen te gaan en te gaan staan voor wie ik ben en vertrouwen te hebben in mijn visie en bijdrage. Wij hebben toen onze mouwen opgestroopt en onze enorme drive en positieve mindset aangezet om er een succes van te maken.

Critical Minds

2017 
We waren een paar jaar onderweg, hadden net ons nieuwe pand in Kamerik gekocht en werkten met zelfsturende teams. De cijfers waren ook nog eens goed, dus van de buitenkant leek het allemaal prima. Echter was ik helemaal niet blij met de positie en rol die ik bekleedde binnen het bedrijf. Ik kon niet doen waar ik goed in ben en waar Critical Minds mij voor nodig had. Voor Floris gold hetzelfde.

 

In onze raadzaal hebben we de openhaard aangestoken en hebben wij kwetsbaar en eerlijk met het team gedeeld hoe wij de situatie ervaarden en wat wij graag anders wilden, namelijk het weer samendoen. Het was zaak om niet weg te lopen bij de pijn, maar het juist onder ogen te zien en de moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken en er weer voor te gaan.

Critical Minds

2022 
Het liep niet lekker, CM’ers waren ontevreden, zelf haalde ik er niet echt plezier meer uit. Na vele gesprekken kwamen we uiteindelijk uit op een structuurverandering van onze organisatie. En op het anders inrichten van verantwoordelijkheden en duidelijker verschil maken tussen de CM’ers.

 

Dit alles t.b.v. duidelijkheid, transparantie en perspectief. Daarin werd van mij verwacht om mijn plek in te nemen. Niet voor harmonie te gaan, maar 100% eerlijk te zijn en te benoemen waar het aan schortte en mijn visie te delen.

Critical Minds
“Voor mij is ondernemen; Als ik het echt niet meer weet, door blijven gaan en vertrouwen op mijzelf en de goede afloop. Linksom of rechtsom het komt altijd goed, ook als het niet goed komt. Want dan komt er namelijk iets anders. Het gaat erom dat ik mijn keuzes maak vanuit wie ik ben en waar ik voor sta.”

Inmiddels is dat bedrijfje een serieus bedrijf geworden waarmee we als doel hebben in 2025 met 50 collega’s iedere dag het verschil te maken door onszelf te zijn. En ervoor te zorgen dat projecten succesvol worden afgerond en mensen daarbij flow ervaren.  

 

Ik wil mijn compagnons Floris, Bas en Meike en alle CM’ers en natuurlijk al onze opdrachtgevers bedanken voor de spiegel die jullie zijn voor mijn ontwikkeling. En voor de ontwikkeling van ons bedrijf Critical Minds. Ik kijk uit naar de lessen van de komende 10 jaar.  

Critical Minds
Critical Minds
Critical Minds

Groet, Tjardo

Onze filosofie: Het verschil maken door jezelf te zijn en alles wat daar bij komt kijken.

Tjardo Meulenbroek, Ondernemer, Trainer, en Coach

Lees meer over Tjardo

Bedrijven waar wij al projecten hebben geoptimaliseerd!

Benieuwd naar wat wij daar gedaan hebben? Lees de klantcases