Ga naar de inhoud
Een indrukwekkende omgeving

De wekker gaat, maandagochtend 05.00. Een klein half uur later rijd ik in de auto richting de maasvlakte met een thermosbeker koffie in de hand. Een nieuwe week, ik ga in mijn hoofd de taken langs die ik de afgelopen week heb gepland voor vandaag. De indrukwekkende omgeving in de donkere ochtend maakt keer op keer het vroege opstaan ruimschoots goed.

Jargon op de yard

Zo’n anderhalf uur later stap ik op de yard ons kantoor binnen. Vier geschakelde containers op een industrieel ogend terrein, iedereen is hier getooid met een veiligheidshelm, -bril, -schoenen en een overall. Niet direct wat je verwacht bij een kantoor, maar met het schitterende uitzicht op sommige van de grootste containerschepen ter wereld, een fantastische plek. Vanuit het raam naast mijn bureau heb ik zicht op een 189 meter lang kraanschip. Voor dit schip moet er een 10-year class renewal worden uitgevoerd, wordt het ballast-water treatment systeem volledig vernieuwd en komt er een nieuwe jib op de kraan. Een maand geleden had ik bij het horen van de term jib waarschijnlijk gedacht aan een kinderboekenpersonage van Annie M.G. Schmidt maar inmiddels ben ik aardig ingewerkt in het jargon op de yard.

Dagelijks vergaderen

Samen met mijn Critical Minds collega ben ik verantwoordelijk voor het yard management. We organiseren alle faciliteiten die op de wal nodig zijn, regelen transporten en zorgen dat materialen op voorraad zijn. Een uitdagende opdracht, zeker met de beperkingen die opgelegd worden als gevolg van COVID-19. De taken die we hier op een dag uitvoeren variëren enorm. We vergaderen dagelijks met het projectteam, zijn bezig met het handhaven van het veiligheidsbeleid (inclusief de regels rondom COVID-19) en hebben veel telefonisch, email of direct contact met een groot aantal leveranciers.

Intern werk vs. werken voor de klant

De wijzigingen aan het schip zijn nodig om het klaar te maken voor een groot offshore windproject. Met de steeds groter wordende offshore windturbines moeten ook de schepen die deze turbines installeren regelmatig worden ge-upgrade. De week zit vol met allerhande afspraken, naast de zaken die voor de yard moeten worden geregeld is er ook werk voor Critical Minds intern. Als zelfsturende organisatie zijn we samen verantwoordelijk voor marketing, recruitment, sales en finance. Elke woensdagochtend vergaderen we we met het sales team om elkaar op de hoogte te houden van de voortgang en te inventariseren of we elkaar kunnen ondersteunen. Omdat ik direct op een opdracht aan de slag ben gegaan loopt mijn inwerk traject parallel aan de eerste weken bij de opdrachtgever. De uren die ik niet voor de opdrachtgever aan het werk ben besteed ik aan verschillende introducties.

Digitale borrel

De week vliegt om en voor ik het weet is het alweer vrijdagmiddag. De aanpassing naar een digitale borrel is inmiddels redelijk doorgevoerd en samen met collega Critical Minds bespreken we de afgelopen week en het aankomende weekend onder het genot van een biertje.