Ga naar de inhoud
Wat betekent ondernemen bij CM voor jou?

Vrijheid en uitdaging. Ik loop als vrouw in de maritieme industrie tegen dingen aan waarvan ik denk: dat moet beter. Bij CM heb ik de ruimte om nu het eerste Maritime Women Event te organiseren. Ik hoefde het niet eens te vragen. Ik moest wel erover discussiëren dat er geen mannen mogen komen, maar dat is een relevante discussie.

Verder zijn we nu een erkend leerbedrijf en starten de eerste mbo-stagiairs bij ons. Via een boek kwam ik bij Stichting La vie en Rose terecht. Ik dacht, wauw, dit wil ik ook. En dat gebeurt nu. Dat is ondernemen.

Ook ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn budget, uren en klanten. Bij sommige adviesbureaus zit je in het begin vooral te notuleren. Dat is bij ons echt anders. Op dag 1 krijg je de sleutel en doe je vol mee, zowel intern als ook extern op opdrachten. Tegelijkertijd zit er ook een leercurve in, dus het ondernemen verandert ook elk jaar naar wat je aankunt.

Hoe vul je het ondernemen praktisch in?

Eerst had ik de woensdagochtenden, de CM-dagen en mijn eigen avonduren voor het ondernemen. Nu ik meerdere klanten heb, werk ik soms ook op een CM-dag bij de klant en heb ik op een andere middag ruimte voor CM. Ik stem het ondernemen af op de drukte bij mijn vier klanten. Ik wist bv. dat het er in de zomer wat rustiger zou zijn, dus heb ik het met Elise zo gepland dat we het marketingmateriaal voor het Maritime Women Event toen klaar maakten.

Wat vind je het leukst aan ondernemen?

De combinatie van alles. Zo hebben wij meermaals ervaren dat wij bij onze klanten vaak de mensen door weerstand heen mogen helpen, ook als we planning of projectbeheersing doen. Omdat wij hier inmiddels veel ervaring mee hebben geven Judith, Ward en ik hier nu een interne verdiepingstraining over aan de andere Critical Minds. Ondernemen is voor mij zowel extern als intern ontwikkelen.

Wat zijn je grootste uitdagingen in het ondernemen?

Ik vind ondernemen alleen leuk als ik het op mijn eigen manier mag doen. Laatst heb ik voor het eerst een opdracht voor twee andere Critical Minds geregeld via een connectie van mij. Sales vind ik eigenlijk minder leuk, maar als ik het op míj́n manier mag doen – vanuit een informele relatie en met enthousiasme vanuit kennis – dan vind ik het supertof. Mijn uitdaging is om genoeg zelfvertrouwen te vinden om dat te doen. Ook bij het Maritime Women Event. Ik ben er heel trots op dat we dit gaan doen, maar soms denk ik ook: wordt het niet te feministisch, zit de wereld hier wel op te wachten? Iedereen heeft er een mening over. Ik vind het superleuk om die op te zoeken en ook juist daarom spannend.

Wat heb je bij CM geleerd op het gebied van ondernemen?

Wendbaarheid en vertrouwen. Ik heb geleerd om mijzelf minder druk te maken over kleine dingen die op dat moment heel belangrijk lijken omdat ze bv. effect hebben op ons budget of winst en ik me daar verantwoordelijk voor voel. Inmiddels heb ik geleerd dat het toch vaak nog anders gaat dan gedacht en dat ik mag vertrouwen op een goede afloop.

Wat zijn jouw doelen/plannen op het gebied van ondernemen?

Binnenkort starten hopelijk de eerste mbo-stagiairs bij ons, mensen die moeilijk een stageplek kunnen vinden. Mijn wens is om straks een zelfsturend team aan stagiairs te hebben die hier leren het verschil te maken door zichzelf te zijn en daardoor uiteindelijk wél een diploma kunnen behalen.

Verder hoop ik dat we met het Maritime Women Event veel vrouwen uit de maritieme industrie samenbrengen, toffe gesprekken voeren en daar een waardevol netwerk aan overhouden.

Ward en ik zijn net uit team jachtbouw gestapt en samen een nieuw zelfsturend team begonnen. We ontwikkelen momenteel onze propositie en producten. Omdat wij onze dienstverlening continu willen blijven verbeteren, ontstaan er wellicht nieuwe constructies in samenwerking met klanten zodat wij nog meer doorlooptijdverkorting realiseren.

Wat was je ondernemerservaring vóór CM?

Ik zette altijd al graag nieuwe initiatieven op. Voor mijn master studie werkte ik anderhalf jaar als accountmanager voor een rum bedrijf op Sint Maarten. Omdat het een klein bedrijf was, deed ik ernaast ook veel andere dingen: toen bv. de verkoop van T-shirts in de winkel niet lekker liep, heb ik alle T-shirts her-ontworpen. Naast mijn standaard werk ook het bedrijf verder ontwikkelen vond ik een leuke combinatie.

Wat zijn je tips voor young professionals die overwegen om bij CM te solliciteren?

Als je denkt, ik wil niet van 9 tot 5 werken want ik wil de ruimte opzoeken, de grenzen, en buiten de lijntjes kleuren, het liefst aan de andere kant van de zee, dan moet je echt bij ons komen kijken!