Ga naar de inhoud

Mijn naam is Carmen en ik werk sinds oktober bij Critical Minds. Mijn eerste opdracht was bij Qirion, ik ging als interim planner aan de slag. Wanneer er onderdelen van het energienet gebouwd of omgebouwd moeten worden, dan is Qirion van de partij. Ik ben aangesloten bij een groep binnen dit bedrijf die zich bezig houdt met de complexe planningen en vooral hoe wij een project zo snel mogelijk, en zonder concessies te doen op kwaliteit, kunnen realiseren. Hoe sneller een project is afgerond, hoe sneller het energienet klaar is voor de energietransitie in Nederland. Als dat geen motivatie is!

Eén kanttekening: er is momenteel Corona en daarom werk ik volledig vanuit huis. Veel starters schrikken hiervan, al hoeft dit met wat creativiteit totaal geen probleem te zijn. Daarom laat ik jullie zien hoe een doorsnee dag eruit ziet voor een starter, werkend vanuit huis.

08.00 Rustig beginnen

Voordeel van thuiswerken: de tijd die ik normaal in de auto zit, kan ik nu vast gebruiken om te werken. Op dit tijdstip zijn er nog niet veel collega’s aan het werk, waardoor ik rustig op kan starten en alvast wat activiteiten kan uitvoeren die veel focus vragen. Of ik bel even met mijn buddy Vera, een collega bij Critical Minds, om gewoon te kletsen over hoe het gaat en wat ons vandaag te wachten staat. Natuurlijk altijd met een lekkere kop koffie erbij.

09.00 Rondgang bij collega’s

In de ochtend ga ik langs bij verschillende collega’s om te horen hoe het gaat met hun taken, welke taken al zijn afgerond en of ze nog zorgen hebben over de planning. Normaliter loop ik daarvoor langs hun bureaus en als vervanger heb ik nu met iedereen een half uur op Teams gepland. Bijkomend voordeel is dat het bijwerken van de planning vaak geen half uur duurt, dus ook genoeg tijd om bij te praten over hoe het nu echt met iemand gaat. Sommige collega’s heb ik hierdoor op persoonlijk vlak snel goed leren kennen.

11.00 Informatie verwerken

Tijd om alle informatie die ik kreeg te verwerken. Gelukkig verwerkte ik de meeste informatie al tijdens het gesprek met mijn collega’s, hierdoor werd direct zichtbaar wat het effect was van de nieuwe informatie. Nadat de laatste wijzigingen zijn doorgevoerd maak ik een rapportage van de huidige planning zodat we dit vanmiddag in het project overleg kunnen gebruiken.

12.00 Lunch

Tijd voor lunch! Zeker zo in de donkere dagen neem ik hier extra lang de tijd voor. Op die manier kan ik wat lekkers voor mezelf maken, even wandelen of kijk ik een aflevering van een serie om te ontspannen. Ik heb zelfs wel eens een powernap gedaan; thuis is er toch niemand die het ziet!

13.00 Project Overleg

De middag start met het project overleg waar alle managers zijn aangesloten om te kijken hoe alles loopt. Het blijft leuk dat ik als starter bij deze meetings kan aansluiten waar alleen mensen met al jaren ervaring zitten. Een groot gedeelte van de meeting gaat vaak ook over planning en hoe we het omgaan met de planning kunnen verbeteren, iets om over na te denken.

15.00 Brainstorm tijd

Het algemene doel is kortere doorlooptijden voor planningen met veel raakvlakken en waar veel partijen bij betrokken zijn; best wel een pittige klus die creativiteit vergt. Aan de ene hand wilt men graag standaardiseren, en aan de andere kant werk ik in de omgeving Amsterdam waar niets standaard is en er altijd ruimte tekort is. Na even sparren met mijn fieldcoach Ward van Critical Minds besluit ik dat een planning sessie aan het begin van een project een goede oplossing kan zijn. Ik bel nog wat rond met een aantal collega’s en die bevestigen het idee en enthousiast vertellen ze hoe we de uitkomsten ook regiobreed kunnen gaan gebruiken. Op deze manier wordt mijn rol al snel breder en uitdagender dan enkel een administratieve planner, en dat vind ik stiekem juist heel leuk.

16.00 Kleine taken oppakken

Na een dag vol gesprekken en informatie verwerken is aan het einde van de dag mijn focus op. Dat maakt gelukkig niet uit, daarom heb ik speciaal wat taken bewaard die niet teveel energie kosten; de gewerkte uren invullen, wat mailtjes beantwoorden en even (telefonisch) kletsen met een collega.

17.00 Afsluiting dag

Met een tevreden gevoel kan ik mijn dag afsluiten. De enige file die mij nu nog te wachten staat is de file voor de koelkast om een lekker drankje te pakken. Morgen weer een dag!

Natuurlijk ziet een gehele werkweek er niet uit als 5 keer bovenstaande dag en dat maakt het werk juist zo leuk en uitdagend. Benieuwd wat er nog meer op je bord kan komen als jij aan het werk gaat als Critical Mind? Lees dan over de werkweek van Marijn als Critical Mind